Květák
Květák má svůj původ hluboko v historii, pěstoval se už v době před naším letopočtem. S pěstováním začali na Středním východě, u nás se rozšířil v polovině 18. století. Dřív byl považován hlavně za zeleninu chudých, dnes víme, že díky množství prospěšných látek je jedním z prvků zdravé kuchyně.
Méně obvyklou variantou květáku je Romanesco, které má zelenožlutou barvu a růžice má uspořádané do pyramidy. Je to zelenina bohatá na vitamin C, vitamin B9 neboli kyselinu listovou, vlákninu a karoten. Oproti květáku má pevnější strukturu, takže se hodí nejen jako příloha, ale i do nákypů a k zapékání.
VÍTE, ŽE?
-
Má velmi dobré účinky na organismus jako např. při ledvinových potížích, podporuje růst a obnovu buněk, účinný při tvorbě sliznice střev, podporuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém.
-
Podporuje dobrou funkci kloubů a má protisklerotické účinky.
-
Kromě draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu obsahuje molybden, jód a síru.
-
Květák také obsahuje minimum tuku, proto je vhodnou dietní potravinou (ve 100 g je 25 kcal).
-
Některé lidi může konzumace květáku nadýmat, což můžou ovlivnit přidáním česneku, kmínu nebo koriandru.