Cuketa
První zmínky o ní pocházejí z poloviny 19. století z oblasti Střední Ameriky, ovšem rozšíření jejího pěstování došlo až o téměř sto let později. Šlechtěna byla v Itálii. Dorůstá do hmotnosti dvou kilogramů, připomíná salátovou okurku a má poživatelnou slupku.
Název má původ v italském výrazu pro tykev. Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. Chutná je i syrová, třeba do zeleninových salátů.
VÍTE, ŽE?
- Cuketa obsahuje až 90 % vody, ale zároveň spoustu vlákniny a důležité stopové prvky (vitamin A a E, hořčík, vápník, také fosfor, draslík, železo, měď, zinek).
-
Velmi vhodná při hubnutí a detoxikaci organizmu, protože látky obsažené v cuketě stimulují činnost ledvin a tím podporují odstraňování toxických látek.
- Zvyšuje hladinu bílkovin, výkonnost mozku, posiluje svaly a srdce.
-
Zklidňuje a zároveň stimuluje nervy.