Čočka
V mnoha zemích je vyhledávanou stravou, zejména v Indii, kde tvoří velkou část obyvatel vegetariáni. V Indii se čočka vaří se zeleninou a dochucuje se nejrůznějším kořením. U nás se příliš nepěstuje. Do České Republiky se dováží z Kanady.
Čočka patří mezi třetí rostlinu na světě po konopí a sójových bobech, která má největší obsah bílkovin ze všech rostlin.
VÍTE, ŽE?
-
Čočka pozitivně působí proti zácpě, na snížení cholesterolu a cukru v krvi, proti depresím i rakovině.
-
Čočku je nejlepší konzumovat naklíčenou jako salát, protože vařením se zničí velká část výživných látek.
-
Když vám čočka způsobuje nadýmání, můžete zkusit v konečné fázi přípravy jídla přidat saturejku.
-
Uvařená, rozmačkaná čočka smíchaná s moukou se přikládá na bolestivá místa. Tato pasta urychluje i hojení krvácejících ran.