Cizrna
Cizrna, mnohdy také označovaná jako římský hrách, představuje jednu z nejvýživnějších druhů luštěnin. Tato na první pohled nenápadná surovina pochází nejpravděpodobněji z Indie, kde se dodnes vypěstuje ročně cca 65 % z celkové světové produkce. Tato na první pohled nenápadná luštěnina, je velice oblíbená především díky své oříškové chuti a vysokému obsahu kvalitních bílkovin.
Pokud si chcete cizrnu připravit doma, je nutné ji před vařením alespoň 12 h namočit do studené vody. Samotné vaření pak probíhá cca 90 minut na mírném ohni. Konzervovaná cizrna šetří váš čas, díky své připravenosti k okamžitému použití. Skvěle se hodí jako doplněk do salátů, do polévek, apod., své využití si najde jak ve studené, tak teplé kuchyni. Můžeme si z ní také připravit lahodnou cizrnovou pomazánku, zvanou hummus, pocházející z Blízkého východu.
Víte, že?
-
Smícháním cizrnové mouky, vody, černé soli a pepře můžeme připravit skvělou alternativu k vaječné omeletě.
-
Opečenou cizrnu můžete podávat jako skvělou zdravější alternativu oříšků nebo chipsů.
-
Cizrna obsahuje látku zvanou cholin, která je důležitá pro správnou funkci mozku a nervového systému.
-
Z cizrny můžeme připravit také Aquafabu, která vzniká vyšleháním cizrnového nálevu, či redukovaného cizrnového vývaru. Aquafaba je hojně využívána jako náhrada vaječných bílků.