Červená řepa
Červená řepa má své původní přirozené prostředí na pobřeží severní Afriky, Asie i Evropy. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která má však celou řadu různých využití a nabízí nemalé množství zdraví prospěšných látek. Můžete ji konzumovat syrovou, nakládanou, vařenou nebo pečenou. Výborná je také šťáva z červené řepy, kterou si můžete vychutnat samotnou nebo ji zkombinovat např. se šťávou z pomerančů.
Víte, že?
-
Šťáva z červené řepy pomáhá snižovat krevní tlak. Obsahuje totiž dusičnany, které naše tělo přeměňuje na oxid dusný. Ten rozšiřuje krevní cévy, zlepšuje proudění krve a snižuje krevní tlak.
-
Červená řepa podporuje fyzickou výkonnost. Má totiž za následek zvyšování kyslíku, který svaly během cvičení absorbují, což zvyšuje jejich funkčnost a celkovou fyzickou sílu.
-
Obsahuje Betain, který působí v lidském těle jako silný antioxidant s protizánětlivými účinky.
-
Původně se konzumovaly pouze listy této superzdravé potraviny.